Sunday, March 3, 2013

Tepung oh tepung..

Semalam beria aku duk buat puding buih kuah kastard. Ikut semua tips yang MIL ajarkan. Sebelum ni buat tak brape menjadi buihnya. Bile campur kuah dia jadi lerai. Hancuss..

Semalam punya batch dapatla dalam 4 bekas. Yang 3 bekas tu jadi cuma yang se bekas lagi tu tak jadi. Sebab tu yang hujung-hujung. Banyak air sgt kot. Dia jadi 2 layer. Tapi overall okey la. Bagi aku. Kalau aku tak puji sape lagi nak puji kan..

Nak dijadikan cerita..

Dekat suami aku nak balik tu aku siapkan kuah dia. Okey.

Malamnya, aku potong la nak makan. Bila dah letak kuah, kami makan ler. Tapi hubby aku tu kate kuah tak menjadi. Aku pun heran la. Katenye rase muak. Dia memang tak boleh rase susu banyak sangat. Elergik. Aku rase macam ok je. Tak pe la aku pikir esok aku tambah tepung kastard dengan air siket.

Hubby kite ni kalau sedap memang dia akan angkut 4 5 kali sehari. Tapi peliknya yang ini memang dia tak angkut langsung. Memang tak sedap la tu gamaknye. Kalau tak lena gaye dengan tekak dia, baik buang aje la. Tapi nak buang sayang.

Petang esoknya.. Aku bancuh lagi 2 sudu tepung kastard tu. Suruh la hubby nye rase, still dia kate tak menjadi. Pastu dia tanya kenapa kaler tak kuning? Aku cakap la, ke sebab kuning telur tak cukup? Heran giler aku.

Skali pikir punya pikir... Cek punya cek..heran punya heran. Gi kat almari barang tu... Hallamak.. Gua silap masuk tepung jagung daaa..... Sebab kebetulan tepung jagung tu duk dalam bekas kaler kuning, confideng je aku itu tepung jagung. Patut la tak kuning. Tapi campur lagi dengan tepung kastard makin tak sedap la sebab dah jadi pekat... Aku pun tak lalu..

Kesimpulannya untuk hari ini:: aku ni kadang-kadang boleh tahan jugak bangang nye. Geram dengan diri sendiri. Membazir jer.

Dan, pengajaran untuk hari ini:: ini la pentingnya ilmu yang cikgu tak ajar dekat sekolah.

#malas aku nak snap pic kuah kastard tu. Tensiooonnnnnn....

Sekian, selamat membuang.

No comments:

Post a Comment