Thursday, March 7, 2013

Nursing cover and first blanket


Last day boring duk umah. Tak pegi workstation pun sebab tak de kereta. So, lepak kat rumah je la. Dah lepak saje-saje rase sakit otak plak. Okay. Ambik inisiatif untuk start jahit barang baby sebab sebelum ni tak dibenarkan menjahit lagi. Petua orang tua-tua. Kena la ikut.


Ni dah masuk 3 bulan dah boleh la menjahit, kan? Aritu dah gunting kain untuk selimut baby. Plus jahitkan felt "BABY" dulu. Jahit tangan dibenarkan. Hehe... Ingat nak letak nama baby tapi sebab tak tau jantina,  so, hold dulu la. Kang letak nama baby girl keluar bibird plak... Haru.. Hehe..

So.. Ni la hasil dia. Blanket untuk ma baby.. Pas ni boleh buat lagi. At least kena ade 4 5 helai blanket kan..


Untuk buat nursing cover, pattern dia saya amik dekat sew much ado punya blog. Nampak macam lebih senang tutorial dia. Se jam je spent masa untuk buat ni. Start dari potong kain sampai siap.

Tapi sebelum tu saya kena recycle ring-D for the straps. Memandangkan (eh, ayat skema) haritu saya punya beg dah tak boleh pakai. Boleh la kasi potong semua straps dia..amik semua ring dia. Nanti boleh guna. Lagipun dan habis kedai saya round kat Bandar U ni..satu pun takde jual ring-D :'(


Nampak beg ni dah terkupas kulit?? hehe
               


Ni hasil dia..


Malas la plak nak order online setakat sepasang. Guna je la ape yang ade. Walaupun berat siket besi tu.

Ni hasil untuk my nursing cover yang super simple. Hehe.. Seronok dapat buat sendiri. Kalau beli ni tah brape diorang jual ni.






Pakai atau tak, tak penting. Yang penting kalau time terdesak nak nursing kat tempat ada orang tak la segan sangat. Lagipun si ayah baby dah warning jangan nursing depan orang..hehe.. Saya pun malu bang..

*teringat plak terpandang sorg akak nursing anak depan public kat dalam klinik. Masalahnya ada bapak orang kat tepi pintu. Huhu.. Nampak la terjojol di situ. Mm.. Oh tidak!!
Lepas ni banyak lagi plan untuk jahit banyak barang baby. Well, one step at a time. Pelan pelan kayuh. Sempat la sampai bulan 9 nanti. Hehe..



Da..



1 comment: