Friday, November 30, 2012

I'm baby-sitting my baby sister!

No comments:

Ok, fine. Not so baby la...
Since dia paling bongsu dalam family, kire baby la jugak.
Last week kitorang balik Terengganu and happen to be sekarang ni school holiday. This little Shafiqa wanted to stay with us for the holiday. Actually she really wanted to visit Teluk Anson. Nak tengok Menara Condong tu. But, kami sekarang tak ada masa lagi nak ke Teluk Intan. Agak jauh daripada Seri Iskandar. Teluk Intan takde ape sangat yang best kot. Kalau setakat nak pergi tengok menara tu je, tak best la kan.
In-sya Allah kalau ada peluang balik dari KL nanti singgah jap kat Teluk Anson, kena ikut laluan Kuala Selangor, dekat siket.

So, Isnin lepas ajak adik gi sopping-sopping kat Jusco Pengkalan.

Here's the kid with her happy face!

Rockin' at Daiso!

New face of Fipper sandals. Eh, forgot. Fipper belom ade model kan?? Kan??

Dapat la sneakers ni seketol.


--------------------------xxx-------------------------


Ni time jenjalan dekat Marina Bay, Lumut.


-------------------------xxx-------------------------


Jalan-jalan bagi makan ikan kat Tasek UTP. Tasek UTP cantek ape.. Selalu masuk dalam list tempat wajib ber-foto time convo budak-budak UTP. huhu..




Ni ade kami bawak bekal video ikan-ikan yang "menggelegak" dalam tasek. Banyak giler kot. Aku suspek baru lepas musim mengawan ni. haha.. Meriah tasik ni, ikan-ikan ni dah banyak sangat aku tengok macam lintah pon ade gak. Eee...geli.


video


Weekend ni nak mengular ke mana?
Wait haa~~

Tata.

Thursday, November 29, 2012

"Projek Kereta"

No comments:




---------------------------------xx--------------------------------

Told you before this that we have to cut our expenses (last month) for the "Projek Kereta".
Actually, that project was to transform the bumble-bee.
From bright yellow to champion white.
Biase le orang takde keje khan~~ haha






Ala..motif tukar kaler nih sebab tuan punya kete ni dah pening kapla pasai cat kuning tu dah tertanggal-tanggal dah. Sape yang pi langgar curb parking? **taye!! sambil angkat tangan
Plus dah gi tindik dah semalam dua ketol kat tepi tuh.

Yang ini pon dah pesan siap-siap jangan sampai terrr-gesel lagi. Siap ajar cara-cara nak lalu bonggol kot~~ 
Habis la aku lepas ni. Ape-ape yang aku buat memang tak leh celen bini no. 1 laki aku.


p/s: nampaknya aku kena usaha cari laki no.2 ni.. maksud aku kereta la, giler hape nak madu-kan laki sendiri. Neraka paling dasar la jawapnye.

p/p/s: guwa tak hitamkan plat. Takde nak felin-felin retiss sangat la. Kalau jumpa jangan lupe hon. ponn..ponn...!!



Malas nak cakap banyak. Tade idea. Dah malam dah ni. Jom pegi masuk bilik peluk laki masing-masing. thee..he..he..he.. 


Sunday, November 18, 2012

The Bucket Hat..

No comments:

After balik makang breakfast on Sunday, I felt like I have to do something.
So, I took some fabrics from the store room. And I made this reversible bucket hat using the pattern I already cut months before. So, here it is.




My husband said the matching is a little bit off. 
But, it's okay since I just want to try the pattern.
I'm not gonna sell it btw.
But, the size of the hat is quit small.

Ok, after this buat keje pulak.

Happy Sunday!!


Saturday, November 17, 2012

Tudung Cantek di Khadeeja's Closet

No comments:
Ini adalah entry iklan tudung.
Anda boleh 'Like' Facebook Khadeeja's Closet untuk info lanjut dan product lain yang mantop. Saya tolong iklankan untuk kakak tersayang. Baik kan saya? hehe..

Apelagi, jom layan gambar yang super banyak. 
Warning: kod tudung tak ikut turutan. Agak renyah kalau nak ikut. huhu... 
malas yang total.

-----------------------xx---------------------


 
Tudung Half Moon 2 Tones
Code: HM01
Warna: MERAH + OREN
Material: CHIFFON
Harga biasa: RM 85
Harga promosi: RM 80


Code: SM01
Warna: Purple
Harga biasa: RM35
Harga Promosi: RM32

Color lain yang available: SOFT PINK, HITAM, BEIGE, HIJAU, MAROON


 
Code: SM02
Warna: Purple
Harga biasa: RM35
Harga Promosi: RM32


TUDUNG SYRIA CHIFFON (TANPA INNER)
CODE: SC01
MATERIAL: CHIFFON
HARGA BIASA: RM 55
HARGA PROMOSI: RM 52

COLOR AVAILABLE: MERAH, MAROON, LIGHT GREEN, LIGHT BLUE

INNER NECK SILANG : RM 15
MATERIAL: COTTON LEMBUT



CODE: CS01 (KIRI)
MATERIAL: COTTON LYCRA AWNING LEMBUT
SIZE: S, M, L
HARGA BIASA: RM 30
HARGA PROMOSI: RM 27

COLOR AVAILABLE: MERAH, SHOCKING PINK, SOFT GREY, HIJAU PUCUK PISANG, MAROON, LIGHT GREEN, LIGHT BLUE, DARK PURPLE, LIGHT PURPLE, BLACK, BEIGE


CODE: CS02 (KANAN)
MATERIAL: COTTON LYCRA AWNING LEMBUT
SIZE: S, M, L
HARGA BIASA: RM 30
HARGA PROMOSI: RM 27

COLOR AVAILABLE: MERAH, SHOCKING PINK, SOFT GREY, HIJAU PUCUK PISANG, MAROON, LIGHT GREEN, LIGHT BLUE, DARK PURPLE, LIGHT PURPLE, BLACK, BEIGE


TUDUNG SYRIA CORAK (TANPA INNER)
CODE: SYC01
MATERIAL: LYCRA
SIZE: M
HARGA BIASA: RM 35
HARGA PROMOSI: RM 32


Tudung Half Moon
Code: HM05
Warna: SOFT BROWN
Beads: SOFT PINK
Material: CHIFFON
Harga biasa: RM 75
Harga promosi: RM 70


Hiasan - sila rujuk gambar yang seumpama dengannya :)

Tudung Half Moon 2 Tones
Code: HM02
Warna: MAROON + PURPLE
Material: CHIFFON
Harga biasa: RM 75
Harga promosi: RM 70


Tudung Half Moon
Code: HM04
Warna: PINK
Material: CHIFFON
Harga biasa: RM 75
Harga promosi: RM 70


 

Tudung Halfmoon 1 tone yg available at KHADEEJA'S CLOSET:

HARGA BIASA: RM75
HARGA PROMOSI: RM70

Untuk Color2 yg lain boleh request :)


TUDUNG SYRIA 2 LAYER
Code: S2L-01
Material: CHIFFON
Harga biasa: RM 85
Harga promosi: RM 80



 TUDUNG SYRIA 2 LAYER
Code: S2L-02 (Biru), S2L-03 (Ungu)
Material: CHIFFON
Harga biasa: RM 85
Harga promosi: RM 80


Hiasan - sila rujuk gambar yang seumpama dengannya :)

TUDUNG 3 LAYER
MATERIAL: COTTON+CHIFFON
HARGA BIASA: RM 60
HARGA PROMOSI: RM 55
SAIZ: M


CODE: CDR-07 (KIRI) 
TUDUNG LYCRA CORAK 
AWNING:CURDUROY (LEMBUT)
HARGA BIASA: RM 35
HARGA PROMOSI: RM 32 

TUDUNG COTTON CORAK (AWNING LEMBUT) (KANAN)
SAIZ: M
HARGA BIASA: RM 35
HARGA PROMOSI: RM 30


TUDUNG 3 LAYER
MATERIAL: COTTON+CHIFFON
HARGA BIASA: RM 60
HARGA PROMOSI: RM 55
SAIZ: M


CODE: CDR-03 (KANAN), CDR-05 (KANAN)
TUDUNG LYCRA CORAK 
AWNING:CURDUROY (LEMBUT)
HARGA BIASA: RM 35
HARGA PROMOSI: RM 32

Nota: Saya dah pakai yang belah kiri (atas) tu. Best sangat, muka nampak tirus.
Awning corduroy memang senang diurus.

CODE: CS06 (KIRI), CS04 (KANAN)
MATERIAL: COTTON LYCRA AWNING LEMBUT
SIZE: S, M, L
HARGA BIASA: RM 30
HARGA PROMOSI: RM 27

COLOR AVAILABLE: MERAH, SHOCKING PINK, SOFT GREY, HIJAU PUCUK PISANG, MAROON, LIGHT GREEN, LIGHT BLUE, DARK PURPLE, LIGHT PURPLE, BLACK, BEIGE


CODE: CS03 (KIRI)
MATERIAL: COTTON LYCRA AWNING LEMBUT
SIZE: S, M, L
HARGA BIASA: RM 30
HARGA PROMOSI: RM 27

COLOR AVAILABLE: MERAH, SHOCKING PINK, SOFT GREY, HIJAU PUCUK PISANG, MAROON, LIGHT GREEN, LIGHT BLUE, DARK PURPLE, LIGHT PURPLE, BLACK, BEIGE


CODE: CS05 (KANAN)
MATERIAL: COTTON LYCRA AWNING LEMBUT
SIZE: S, M, L
HARGA BIASA: RM 30
HARGA PROMOSI: RM 27

COLOR AVAILABLE: MERAH, SHOCKING PINK, SOFT GREY, HIJAU PUCUK PISANG, MAROON, LIGHT GREEN, LIGHT BLUE, DARK PURPLE, LIGHT PURPLE, BLACK, BEIGE



CODE: CDR-01 (KIRI), CDR-08 (KANAN)
TUDUNG LYCRA CORAK 
AWNING:CURDUROY (LEMBUT)
HARGA BIASA: RM 35
HARGA PROMOSI: RM 32


TUDUNG COTTON CORAK (AWNING LEMBUT) (KIRI)
SAIZ: M
HARGA BIASA: RM 35
HARGA PROMOSI: RM 30

CODE: CDR-04 (KANAN)
TUDUNG LYCRA CORAK 
AWNING:CURDUROY (LEMBUT)
HARGA BIASA: RM 35
HARGA PROMOSI: RM 32


 CODE: CDR-02 (KIRI), CDR-06 (KANAN)
TUDUNG LYCRA CORAK 
AWNING:CURDUROY (LEMBUT)
HARGA BIASA: RM 35
HARGA PROMOSI: RM 32


-----------------------------------xx-----------------------------------

YA! Model yang bawah-bawah tu memang saya. huhu...
Memang nampak tak pro la kan nak banding dengan yang atas. 
Ade senyum, ada masam.
Saya memang 'fail' kalau bab senyum. Nampak tak ikhlas walaupun hati suci gilerr.

Sape yang berminat boleh hubungi tuan punya Khadeeja's Closet.
Kalau nak contact saya pon boleh gak untuk sape-sape yang duk berdekatan Seri Iskandar, Perak ni.
Kalau yang takde kod tu boleh mention dengan tuan punya kedai.

To order:

PM (during office hour) or whatsapp :)

 017-3350084 (Pn. Akmal)


Wassalam...



Friday, November 16, 2012

Random #3

No comments:

Iklan yang paling annoying dan jijik adalah iklan ubat ketiak dimana seorang perempuan menayang ketiak yang putih bila sudah dilesek ubat ketiak tertentu dan sang lelaki pula menghidu bau ketiak sedang mereka menari-nati sedangkan mata sang lelaki sebenarnya melirik pada buah dada perempuan tersebut yang tentu-tentunya memakai pakaian seksi.

#fuh. habis nafas.

Tolong la buat iklan yang tidak jijik tetapi berkesan.

Thursday, November 15, 2012

Boring sebenarnya ...

No comments:

Saje update time boring kat rumah sorang-sorang. Tunggu suami balik, lambat lagi. Nak buat keje malas. Duk la mengadap blog sendiri yang sunyi sepi. haha.. kesian. Aku perasan link blogger-blogger lain pun macam sunyi jugak. Tak ber-update. Masing-masing sibuk dengan real life kan sekarang. Aku je yang asyik duk bukak blog diorang.

Anyway, tadi pegi temankan my friend pegi Aeon Pengkalan, cari hadiah untuk member jugak. Jusco tengah sale sekarang. Mostly 30%-70%. Biase la time pokai ni sale la pulak kan? kuangsam betol. Then, masa duk meninjau punya la lame kat bahagian beg dalam Jusco, ternampak satu bag yang macam ni.....



Actually not exactly like this one, the color was greenish-dark-blue. 
But, you get the idea right? It was a casual backpack for women.


mmm... cantek. Tapi aku tak beli la sebab aku tak pakai beg macam ni. Maksud aku, bukan masanya lagi. Tapi ni must-have item ni... once aku dah ade baby la kan. Sebabnya, time dah ade baby nanti takkan nak jenjalan pakai handbag lagi. Tak praktikal la kalau nak letak barang baby, dengan nak dukung baby lagi. Tapi, ade je ibu-ibu yang pakai handbag bile dukung anak. Terpulang pada masing-masing la kan. Walaupun harga lepas sale rm89.90, tapi aku tahan hati dari membeli. Sebab?? Meh aku list-kan sebabnya:


  • Sebab bulan ni kena tahan dulu dari membeli dan membelah wallet sebab berjimat. Bulan ni tengah save duit untuk "projek kereta". Nanti la citer lain kali. Tapi bukan beli kete baru. Tunggu PKR dapat Putrajaya dulu ah baru beli kete baru. Murah sket kan?
  • Next, aku tak boleh membeli dan membelah kalau tak dengan en. zulhilman ku ittew sebab kami ni memang tak boleh dan tak akan shopping barang sorang-sorang. Secara history-nya, everytime aku beli barang tanpa consult dengan kekasihku itu mesti ade je yang tak puas hati. Same la dia pun. Confim rase tak sedap hati dan menyesal. Lagipun, husband aku je yang tau taste aku (bila beli barang aku), dan aku aje yang tau macamane nak yakinkan pilihan dia (bila tengah beli barang dia). Di situ la kukuhnya komunikasi antara kami. Dan kami kalau shopping memang lama. Walaupun nak beli barang yang murah.
  • Macam yang aku cakap tadi, sekarang bukan masanya lagi. Tak yah beli dulu. Tunggu bila perlu baru beli. Kang kalau tak de rezeki dalam mase terdekat. membazir je.
Anyway, enough about that.

Now, nak cakap pasal makan kat food court tadi. Memang rase tak puas hati sebab mahal nak mampos. *maafkan bahasa saya,ok. Plus tak sedap sangat pun. Lepas makan rase mual. Biasa la kalau sizzling food ni bukan la best sangat. Setakat nasik dengan kuah kicap menggelegak, ape la sangat sampai smilan hengget. Dahle sotong kecik, udang cinonet. mmm. nak buat macamane kos sara hidup kat dunia ni semakin mahal. Kos sara hidup kat akhirat nanti lagi la mahal. Nak-nak orang tak banyak bekal macam aku nih.

Alamatnya, malam ni masak sedap-sedap untuk cover balik yang tengahari tadi. *mm, no wonder la ai makin "tough"..

Ape-pun bersyukur la dapat makan. Tak sampai tahap kebulur lagi. Dalam bersyukur merungut jugak. huhu.. 

Bai~~


Sunday, November 11, 2012

Nasi Daging

No comments:

Semalam try buat nasi daging.
Rupenye takde la susah sangat. Jumpa banyak resepi simple dekat internet.

Ni first time gunakan beras basmathi dalam masakan.
Sebelum ni tak pernah guna pun.
Tau makan je.

Rase nasi daging ala-ala nasi beriyani pun ade gak.
Makan cicah dengan air asam.
Time makan memang la soodap tapi tang tangan bau belacan tu yang tak tahan.

Dah daku masak banyak, sampai breakfast pun ngadap nasi ni jugak.huhu


Kalau aku masak untuk tekak sendiri boleh la, 
kalau nak suruh masak untuk untuk family-family eh tidak le..
Saya sangat tak yakin, lagi kalau orang lain lagi terror dari saya.
Merendah diri le katekan...

Anyway, silakan mencoba~~~

Saturday, November 10, 2012

Coaster Tutorial ( A set of six )

No comments:

Hari ni meh blajar cara nak buat coaster untuk mug atau cawan mengunakan cara senang dan mudah dan murah dan cantik...

Macam gambar kat bawah ni.

Tutorial belambak je dekat internet. Kalau rase tak faham bahasa melayu/suka nak asah grammar/vocab boleh rujuk mana-mana blog craft lain. [klik link ni]


Actually idea ni datang bile aku duk tengok dalam bilik stor banyak kain-kain yang tak guna.
Dulu mase rajin buat bag, beli banyak stok la. Bila dah tak buat bag memang banyak kain tersimpan. Tengok aje le, stor rumah aku macam hape. Kemas kemas, bersepah balik. 
So, cara mudah, kite try sikit-sikit clearkan kain-kain ni semua. Buat la ape-ape pon.



----------------------------------------------------------------------------------------

Bahan-bahan *bukan bahan masak:

6 keping CD yang dah tak digunakan.
Kain tebal untuk badan CD
Kain cotton nipis dan lembut untuk dijadikan bias tape
Pembaris (tak perlu)
Pensil untuk lukis kat kain.
Mesin, benang, bla..bla..bla... 

*mula-mula nak guna kain kuning ni tapi tak jadi sebab nipis sangat

*CD terpulang pada masing-masing nak guna CD ape. 
Kalau ade CD pirate yang nak dilupuskan pon boleh gak. huhu

Sila tekap saiz CD atas kain. Ikut je bentuk bulatan CD tersebut.

Once dah siap, potong kain tu besar siket daripada bulatan. Bajet dalam 1/4 inci.
Estimate untuk bias tape.

Tekapkan lagi bulatan tu dekat kain untuk dapatkan 12 bulatan yang sama besar.

Okey, siap dah 12 keping kain berbentuk bulat.

Next, potong kain cottong nipis sepanjang 17 inci dengan lebar lebih kurang 1 1/4 inci.
Potong sebanyak 6 keping, okey!
Kalau gunakan kain petak macam aku ni lagi senang sebab tak payah ukur, just ikut garisan kain. huhu... well, sloppy me!

Kemudian, sandwich-kan CD dengan 2 keping kain bulat tu. Letak CD ikut garisan yang di buat tadi. Pin kan dekat tepi supaya jahitan tak lari nanti.

Then, jahitkan kain ikut bulatan. Rapat dengan CD kat dalam tu. Gunakan foot untuk jahit zip. Barula tepi tu kemas je.

Lipatkan kain tape (lipat 4). Then, jahitkan tape di sekeliling kain bulat. Sehingga hujung bertemu hujung. Siap. Then ulang untuk 5 keping CD lagi.

Hasilnya, voila!! 
Macam kat atas ni. Dapat dah 6 keping coaster.
Kalau sape yang meja makan ade 8 kerusi boleh buat 8.
Kot la nak jemput orang datang makan, boleh la hiaskan meja sekali.

Masa diambil: Kurang daripada 2 jam.

Note: mm...pasni nak buat ape plak ye....

Anyway, selamat mencoba~~