Thursday, January 3, 2013

Butter prawn dan telur bistik

Lama sungguh rase nye dok update gambo makanang.

Semalam tetiba gi google image makanan. Sebab tak tau nak masak ape. Terjumpa dengan resepi butter prawn dan telur bistik. Semua berasaskan telur.

Dulu pernah try buat floss untuk udang tu tapi tak jadi, sekarang dah jadi.




Nampak sedap, kan? Mesti la...
Tapi jangan tertipu, rase tak de la sedap sangat. huhu.
Sebab floss tu goreng dalam minyak, maka minyak dia melimpah-limpah. Pasni aku tak buat dah butter prawn ni. Terlalu berminyak.
Hubby kite makan je, tapi tak berapa gemor le sebabnya beliau lagi gemor udang celop tepung. Pendek kate semua yang celop tepung la dia suke. Kalau jari kite ni dicelop tepung dia makan tanpa sedar yang isteri dia dah kudung. huhu...


Ni plak telur bistik. Rasanya okey la. Aku siap beli sos ikan kot nak bagi rasa same dengan resepi. Takut kalau tak de sos ikan tak jadi pulok.




Rasa dia okey. Sedap.

Tapi satu masalah aku kalau bab memasak ni, tak reti nak masak untuk small portion.
Sudahnya, berlebih-lebih la plak. Makan 2 orang mane nak habis. Aku pulak tengah tak lalu makan. Secuit je ambik.

Ni, baki ade lagi dalam kuali nih.
Membazir betol kan, nak buang, sayang...
Pastu bila simpan dalam peti ais lama-lama pon bukan sedap bila dah perangat.

Len kali kena belajar masak segenggam jer.


No comments:

Post a Comment